idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 06:14

Översikt familjer tvåvingar

Tvåvingar-Diptera
Blomflugor-Syrphidae ca 300 arter som är 4-25 mm stora. Bilden visar Bredkilblomfluga-Xanthogramma pedissequum.
Blomsterflugor-Antyhomyiidae ca 260 arter som är nära besläktade med egentliga flugor-Muscidae. På bilden Blomsterfluga-Anthomyia pluvialis.
 Borrflugor-Tephritidae Hette tidigare Trypetidae och kallas ibland också för fruktflugor. Det finns 74 arter. Bilden visar Borrfluga-Terellia ruficauda.
 Bromsar-Tabanidae Honorna oftast blodsugare med mundelarna omvandlade till bladlika stilletter som används för att bita hål på huden hos däggdjur. Det finns 41 arter. På bilden Blindbroms-Chrysops relictus.
osäker artbestämning"> Dansflugor-Empididae ca 325 arter som är 1-11mm stora. På bilden osäker artbestämning på Dansfluga-Platypalpus major?/maculipes?.
 Fritflugor-Chloropidae 126 arter som är 1-9mm stora. På bilden Meromyza sp.
Harkrankar-Tipulidae 339 arter som är 3-30 mm stora. På bilden Stor harkrank-Tipula varipennis.
Köttflugor-Sarcophagidae ca 75 arter i Sverige och Dessa är gråaktiga eller grå eller svarta flugor och som aldrig har metalliskt blå eller grön glans och där bakkroppen är ofta schackmönstrad i svart och grått. På bilden Sarcophaga sp.
Lusflugor-Hippoboscidae Ca 12 arter som är 1.5 mm – 12 mm stora. Lever som blodsugande ektoparasiter på däggdjur och fåglar. Vingarna bryts ofta av när de funnit sitt värddjur. På bilden Hjortfluga/Älgfluga-Lipoptena cervi.
 Lövflugor-Lauxaniidae Ca 40 arter oftast enfärgat gulaktiga eller svarta och trivs på fuktiga skuggiga platser. På bilden Lauxaniidae sp.
Myggor-Nematocera ca 33 000 arter i världen varav ca 2 000 arter i Sverige. På bilden en Fjädermygga-Chironomidae sp.
 Parasitflugor-Tachinidae ca 300 arter som är 4-20 mm stora. Stor parasitfluga-Tachina grossa.
med flygmyra"> Rovflugor-Asilidae ca 41 arter som ofta är långsträckta och kraftigt byggda samt är mycket håriga. Några mycket slankar och smala. På bilden Asilidae sp.
 Snäppflugor-Rhagionidae 16 arter som är 2-13 mm stora. På bilden Rhagio scolopaceus.
kom flera kvällar till lampan som jag lockade nattfjärilar med."> Spjutvingeflugor-Lonchopteridae 8 arter i Sverige som är 2-4 mm stora och alla i släktet Lonchoptera.
osäker bestämning"> Spyflugor-Calliphorridae 40 arter som en del är svåra att artbestämma utifrån bilder.På bilden Lucilia caesar?.
Stekelflugor-Conopidae ca 20 arter i Sverige. Bilden visar Conops sp.
 Stilettflugor-Therevidae Det finns 18 arter av Stilettflugor som är 7 – 13 mm och är ganska långsträckta med färger som är ljust grå till brunsvarta. Bilden visar Pandivirilia eximia.
hona"> Styltflugor-Dolichopodidae Ofta metallglänsande flugor och det finns 316 arter som är 1.5 – 7 mm stora med långa och borstiga ben. På bilden en hona av släktet Chrysotus.
Sepsis fulgens? - Svängfluga 100px" /> Svängflugor-Sciomyzidae Små nakna myrlika flugor som ofta har en mörkfläck vid vingspetsen. Ca 32 arter. På bilden Sepsis fulgens. Osäker artbestämning.
Svävflugor-Bombyliidae ca 22 arter där en del liknar humlor eller bin. På bilden Stor svävfluga-Villa hottentotta.
Ögonflugor-Pipunculidae Det finns 74 arter i Sverige. Huvudet är stort och klotrunt med stora ögon. Bilden visar en ögonfluga som ej är artbestämd eftersom artbestämning av tvåvingar ibland kräver mikroskop.

No Comments »

Leave a Reply