idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 06:59

Biologisk mångfald

Kirskål-Aegopodium podagraria

Kirskål

Kirskål är för en trädgårds intresserad ett stort gissel och tar till alla medel för att bli av med dessa som sprider sej som en löpeld. 😐
Bästa sättet är tydligen att täcka kirskålen med svart plast så inget ljus kommer in, eller att vara ihärdig och ta bort de gröna bladen så fort dom tittar fram.   😕
Gräva upp och köra med jordfräs är tydligen inte bra alls, då fin fördelas alla rötterna och vips har man mycket mer kirskål än när man började.
Slänga dom i komposten är inte bra för då växer dom där, så soptunnan är bästa stället enligt det jag läst här på nätet. 🙂

Jag själv har fått stort intresse för att odla och vi har väldigt mycket kirskål, särskilt mot skogspartierna.  Är noga med att inte släppa dom för långt in på tomten och hittills funkar det oerhört bra.

När kirskålen blommar ser jag den i ett annat ljus, den bidrar med biologiskt mångfald. Jag hittade många olika sorters flugor, myggor,blombock, bin, humlor, myror och steklar. Så den är bra för småkrypen, samt att även vi kan äta den.  😮  🙂

Läs mer på Wikipedias sida eller på Linnaeus


2 Kommentarer » Blandat, Skalbaggar-Coleoptera, Steklar-Hymenoptera, Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Biologisk mångfald”

  1. Barbro Bäcklund skriver:

    Jag har haft några små kirskålsrötter ihopblandat med rötter till en rejäl krollilja. Där har jag kunnat begränsa den men såg förra sommaren att den har nog spridit sig lite. Jag plockar bort alla gröna blad så fort de sticker upp men var nog lite slarvig med det förrförra sommaren, och får troligtvis lida för det nu. Till saken hör att jag trott att klimatet här uppe i norra norrlands inland skulle skulle hjälpa mig att begränsa plantan. Får väl se hur det blir med den saken. Än ligger trädgårdslandet djupt under snön.

    • anki skriver:

      Hej, inte lätt att rå på kirskål. Du kan prova att lägga svart plast om dom spridit sej på tok för mycket. Men plocka bort alla gröna blad är nog effektivt också. 🙂 Här är snön borta men jorden fortfarande kall, blåsigt och kallt i luften har vi också. 🙂

Leave a Reply