idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 07:47

Fiberduk, en dödsfälla?

Eucera longicornis - Långhornsbi, hane

Långhornsbi, hane, ej den drabbade

Här på vår gård har vi långhornsbin som har sina bon i den torra marken, dessa bin är fredliga och är inte till något besvär alls. I år har jag en odlingslåda som jag lagt fiberduk i och en dag fick jag se ett långhornsbi som satt på duken. Glad blev jag för dom verkar vara sen hit i år. Den satt stilla så jag tog några bilder.

Till sist fattade jag att något var fel, den hade fastnat i fiberduken. Klippte bort en bit och tog med biet in, pannlupp med lampa började jag inspektera. Såg att de små benen var in snurrad i en tråd från fiberduken. Sprang runt i huset och letade en liten sax, till sist hittade jag en liten nagelsax (ej klippare) med uppåt böjda spetsar. Lyckades klippa lös tråden som benen satt i.

Men den tog sej ingenstans så jag började granska den igen, till min fasa 😯 så hade den fått tråden hårt runt halsen. Jag satt nog i nästan en timme och försökte få lös den men tyvärr lyckades jag inte, trots stor förstoring så kom jag inte åt den.

Jag rev ut fiberduken ur odlingslådan och hittade då ett till Långhornsbi som dött pga fiberduken. 🙁

Vi behöver alla våra insekter men bin är mycket viktiga för pollinering av frukt, bär och grönsaker. Kan tipsa om ett tv program som gick på kanal 1 för en tid sedan, Bieffekten som jag tycker ni ska titta på, mycket intressant och mycket skrämmande.

Biet på bilden är inte det drabbade biet.

2 Kommentarer » Blandat, Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Fiberduk, en dödsfälla?”

  1. Monica skriver:

    Oj! Det lät ju inget bra. Har odlat utan fiberduk i år. Ska tänka på detta i framtiden!

    • anki skriver:

      Det var lite tråkigt att långhornsbina fick sätta livet till. Kommmer inte att använda fiberduk där dom har sina bon. 🙂

Leave a Reply