idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 06:20

Hjortfluga/älgfluga

Lipoptena cervi

Jag har spindelfobi men vette katten om inte den här var läskigare att fotografera. I nacken på sambon kröp denna omkring, skyndade mej att ta den i en burk efter jag tagit ett par bilder och misstänkte vad det var.

Hjortfluga/älgfluga, Lipoptena cervi. Ett litet ”monster” som hör till Ordningen Flugor-Diptera och till familjen Lusflugor-Hippoboscidae.

Allmänt om Lusflugor

5-10 mm platta och krabbliknande med breda höfter som kan påträffas både på djur och människor. En del har vingar och en del är vinglösa. I Sverige har vi ca 12 arter. De  är anpassade för ett liv som yttreparasit (ektoparasit).
Sugsnabeln (kan dras in i huvudet)  är försedd med vassa tänder som gör att dom kan skära hål i värddjuret, hjälper även till att förankra flugan.  De kraftiga böjda klorna på deras fötter ger flugan ett bra fotfäste.Larven föds fullbildad av honan och faller då till marken där den förpuppas och övervintrar.

Hjortfluga/älgfluga, Lipoptena cervi

är 4-5 mm lång är  mörkbrun och har vingar men som bryts av när dom hittat sitt värddjur. Den kan lätt ta miste på sitt värddjur och människa, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling.  Den bär inte med sej några farliga virussjukdomar men betten kan ge svullnad och klåda och ibland hudinfektion.   (källa: nrm och wikipedia)

Har satt ihop ett collage, men fler bilder ser ni på Lusflugor-Hippoboscidae.

Hjortfluga/Älgfluga

Hjortfluga/Älgfluga

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Kommentarer » Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Hjortfluga/älgfluga”

  1. Janne skriver:

    Fina foton!
    Jag får nog hålla med dig om att det här är läskiga kryp. Speciellt när man vet hur hårt de bits 🙂

Leave a Reply