idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 08:04

Hallonglasvinge

Pennisetia hylaeiformis - Hallonglasvinge

Hallonglasvinge

Det har blivit några nya småkryp och nya familjer denna sommar, trots att allt är torrt som fnöske och en stekande sol. En tidigt varm kväll plockade jag hallon i trädgården och fick då se en svart/gul randig  stekel som satt på ett hallonblad, men den flög innan jag hann hämta kameran.  😐

Men på andra sidan buskaget satt den långt ner på ett annat hallonblad, hämtade snabbt kameran och blev ivrig när jag kunde konstatera att det var en glasvinge fjäril vilket var lite lustigt för ett par dagar tidigare hade jag kontakt med en på flickr om just en glasvinge fjäril.  🙂

Glasvingarna-Sesiidae kännetecknas av sina genomskinliga vingar, där oftast bara vingribborna är färgade, och vi har ca 16 arter. De flesta liknar flugor, bin, getingar och andra steklar och många blir rädda när dom kommer för nära och tror att det är en stickande insekt.

Den jag fick nöjet att fotografera är en Hallonglasvinge, Pennisetia hylaeiformis, som kan misstas för en geting eller annan stekel, men tittar man närmare så ser man att det inte är en sån.

Vingspannet enligt en av mina böcker är 7-21 mm (enligt en annan bok 21-30 mm), den fullbildade fjärilen flyger omkring hallonbuskar eller solar sej under senare delen av juli och början på augusti. Fjärilen har en tvåårig larvutveckling. Larven, som är vitaktig med mörkare huvud, lever i rötterna på hallonbuskar och förpuppar sej en bit upp på ett fjolårs skott. Den lever både på skogshallon och odlade trädgårdshallon. Den är utbredd i hela Sverige utom i fjälltrakterna.

Men det är inte bara Glasvingefamiljen som är ny familj i sommar men det kommer ett annat inlägg med alla nya familjer som tillkommit här i sommar.  🙂

Önskar er en fortsatt skön sommar.

Se fler bilder på Hallonglasvinge

1 Kommentar » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Hallonglasvinge”

  1. Rolf skriver:

    Jaha! Det var en insekt som jag inte har sätt tidigare. Fin bild på den.
    Kul att du är i gång med nya inlägg.

    Ha en fin dag

Leave a Reply