idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 06:54

Bon appetit?

Chrysoperla carnea - Guldögonslända, larv

Bladluslejon

Idag har det varit hett här i Hälsingland, rejäl sommar värme och det är skönt men kan bli lite för hett i solen för min smak. Vattnade i rabatten och har där bl a en gul Solhatt och på ett av bladen har någon lagt några ägg, ev kan det vara fjärilsägg. Jag håller koll på dessa för jag är nyfiken på vad som kan tänkas komma ur dom.

Idag satt det något på äggen, jippi, tänkte jag som sedan övergick till OOHH!  😯

Det visade sej vara ett bladluslejon, som är en larv av Guldögonslända-Chrysopidae. Larven äter bladlöss, bladloppor, spinnkvalster och är alltså nyttodjur i våra trädgårdar men några arter av Guldögonsländor (finns ca 16 arter) kan även äta insektsägg, små fjärilslarver och andra små insekter.

Ett bladluslejon lever i två veckor och äter under den tiden 200 – 500 bladlöss, den stoppar sina kraftiga käkar i bladlusen och suger ut innehållet, de utsugna hudarna lägger larven på sin egen rygg som kamouflage. (källa: jordbruksverkets app Nyttodjur). (Se längre ner på höger widget där finns länkar till appen)

Min larv är en Guldögonsländan,Chrysoperla carnea, och med tanke på faktan ovan så är risken att den suger ur äggen, så jag kanske inte får se vad det skulle ha blivit av dessa små söta ägg.

Se fler bilder på Bladluslejonet på äggen och Guldögonsländor.

 

1 Kommentar » SländorOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Bon appetit?”

  1. Det är ju rena tragedin du har där hemma. Hoppas det blir några välbevarade ägg över till dig 😐

Leave a Reply