idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 06:44

Blåhjon

Callidium violaceum - Blåhjon

Blåhjon

Här har vi haft soligt och hett under en tid, men idag är det mulet och svalare, risk för regn och åska på eftermiddagen.

Hade turen att få fotografera ytterligare en skalbagge ur familjen Långhorningar-Cerambycidae, Blåhjon, Callidium violaceum, som är 8-16 mm lång och är en bred och platt skalbagge. Hanen är violett medan honan oftast är blå. Huvud och halssköld är grovt och tätt punkterade. Antennerna når till täckvingarnas spets hos hanen men är kortare hos honan.

Larvutvecklingen sker under död och torr bark av gran och tall, larven lever också på införda barrträd.  Den påträffas under starkt uttorkad bark på ved som legat torrt under flera år. Larven, som är vit och upp till 26 mm lång och 5-6 mm bred och har tre par ben. Bröstsegmenten har gula fläckar och behåringen är tät och tydlig.

Den gnager sej endast in i veden och förorsakar knappast några allvarliga skador på virket. Skalbaggarna hittas ofta när det kryper på ved i vedbodar under juni och juli. Den påträffas i nästan hela Sverige, liksom övriga Norden och Europa. I Sverige har arten blivit sällsyntare eftersom man numera inte tillåter barkrester finns kvar på byggnadsvirket.

Se fler bilder på Blåhjon och andra Långhorningar

 

1 Kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Blåhjon”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Hei! lenge siden jeg har tatt turen innom her nå. Jeg får kikke meg litt rundt på alt det nye. Deilig med sommer og sol.

Leave a Reply