idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 21:53

Oxhuvudspinnare

Phalera bucephala - Oxhuvudspinnare

Phalera bucephala

Äntligen har jag haft turen att få fotografera den maffiga Oxhuvudspinnaren- Phalera bucephala, som hör till familjen Tandspinnare-Notodontidae. Denna är ett bra expempel på kamouflage, när den viker sina vingar runt kroppen blir den mycket lik en avbruten björkpinne.

Denna liksom andra arter i familjen Tandspinnare så har den en förkrympt sugrör och intar ingen föda som en fjäril. Den har ett vinspann på  48 – 62 mm. Den flyger endast på kvällen, främst under juni och juli och attraheras då av ljus.

Den gul- och svartrandiga larven (kan bli upp till 75 mm lång) lever ihop fram till sista stadiet. De sitter tätt tillsammans och rör sej knyckigt om de blir störda. I sista stadiet lever varje larv för sej.

Jag är kvar här fast det inte märks så mycket på bloggen, om ni vill nått så är det bara att maila.
krypinaturen at gmail.com  (at=@)

Se fler bilder på Oxhuvudspinnaren

Ingen kommentar » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply