idag är det lördag 2 juli 2022 och klockan är 07:08

Murargeting-Ancistrocerus

Murargeting

Murargeting

I juli 2013 satt jag på altanen när jag la märke till en svart/gul insekt som flög in och ut ur ett hål nedanför fönstret. Jag blev nyfiken och gick in efter kameran. Det är en Murargeting i underfamiljen Solitära getingar, Eumenidae, och ur släktet Murargetingar, Ancistrocerus.

Då jag inte fick riktigt bra bilder på själva Murargetingen så sätter jag inget specifikt artnamn.

Det jag ville visa är att den här Murargetingen har gjort ett bo i hålet (som redan fanns där) och har lagt in förlamade larver som mat till sin avkomma, nu håller hon på med att mura igen hålet. Ni kan se min bildserie här nedanför och förundras över vilket jobb denna lilla insekt har gjort. Ni kan även se de förlamade larverna, jag tror det är skalbaggslarver och ev nyckelpige larver men är osäker, hör av er om ni vet vilka de är.

Tyvärr missade jag när den nya Murargetingen kom ut, men den blev inmurad den 29 juli 2013 och den kom ut någon gång under juni månad 2014. 🙂

Önskar alla en skön midsommar!

 

 

1 Kommentar » Blandat, Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Murargeting-Ancistrocerus”

  1. Vilka bilder du fått 😉

    Den tuggar bra i väggen ser det ut som.
    Ha det riktigt bra!

Leave a Reply