idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:29

Större timmerman

Acanthocinus aedilis - Större timmerman, hane

Acanthocinus aedilis

Äntligen har jag fått fotograferat en timmerman, närmare bestämt en Större timmerman, Acanthocinus aedilis!  Har letat efter en sån i några år men inte haft turen att stupa på en, men idag ringde en granne som hade en på sin altan.

Man känner lätt igen en timmerman  på dess mycket långa och smala antennerna, hanens antenner är fyra gånger längre än kroppen medan honans är två gånger längre än kroppen samt att sista bakkroppssegmentet ett äggläggningsrör som sticker ut bakom täckvingarnas spets.

Större timmerman hör till familjen Långhorningar-Cerambycidae.

Den  finns i hela Sverige  och lever i barrskogar. Larven som är vit och upp till 30 mm lång och 6 mm bred och saknar ben. Det första bröstsegmentet har två fält med korta, ljusbruna taggar som är omgivna av ganska tät behåring.

Den lever i nyligen död innerbark av främst tall men även gran,  utvecklingen tar bara några månader. Skalbaggen hittas främst på nyligen fällt timmer av tall, redan i april och fram till slutet av juni.Arten gynnas av färska avverkningsstubbar och vindfällen.

”Min” Större timmerman är en hane, vilket man ser dels på antennerna och dels på att han inte har ett äggläggningsrör där bak.   🙂

Jag är mycket nöjd med att äntligen fått fotografera en sån, fastän jag bor i skogen har jag inte träffat på någon sedan jag fick mitt småkryps intresse.

Se fler bilder på Större timmerman och andra Långhorningar.

5 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Större timmerman”

 1. Erika skriver:

  De där antennerna är verkligen absurda.

 2. HansHB skriver:

  Herlig bilde!
  Jeg fikk en slik i nakken og ned på ryggen innafor skjorta da den kom flyvende. Likte det ikke!

 3. Carina Åkerman Fijal skriver:

  Hej!Mitt första möte med en dylik. Hade något som kröp på kroppen och kliade,kände att något satt i min navel,å det var en större timmer man en hona som kröp runt på min kropp,så stor och med de långa kittlande antennerna.usch och fy!Bor på Oaxen.

 4. Suzanne Falk skriver:

  Har en just nu på balkongen tredje våningen upp i Skellefteå. Om jag ändå hade en sån granne. Får kalla kårar i hela kroppen när den leker kurragömma med mig. Fattar inte hur jag ska bli av med den.

 5. Suzanne Falk skriver:

  Har en just nu på balkongen tredje våningen upp i Skellefteå. Om jag ändå hade en sån granne. Får kalla kårar i hela kroppen när den leker kurragömma med mig. Fattar inte hur jag ska bli av med den.
  Synd att det inte går att skicka bild här.

Leave a Reply