idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:00

Sociala getingar

Vespula germanica - Tyskgeting, drottning

Vespula germanica

Nu börjar småkrypen vakna efter en lång och kall vinter. Ett småkryp som dom flesta inte gillar är getingar som flyger omkring och irriterar när man fikar eller äter. Men sociala getingar är oftast fredliga så länge vi inte irriterar dom, slår sönder deras bon eller av misstag kliver i deras jordbo vilket gör dom riktigt arga.

Bilden till vänster hade jag förmånen att fotografera igår, det är en Tyskgeting-Vespula germanica, drottning.

Det är oftast bara två getingarter i Norden som är ansvariga för de stick som vi drabbas av, Tyskgeting, Vespula germanica, och Vanlig geting, Vespula vulgaris. Vi har 12 olika arter av Sociala getingar-Vespinae som fördelas på tre släkten – Bålgetingar-Vespa (en art), Långkindade getingar-Dolichovespula (sju arter)(som inte dyker upp som gäster vid matbordet och uteserveringar) och Jordgetingar-Vespula (fyra arter).

Hanarna har långa slanka antenner bestående av 13 segment samt en smal, långsträckt bakkropp med sju synliga segment, de är fridsamma och kan inte stickas eftersom dom saknar gadd.Hanarna deltar inte i några sysslor i boet, de kläcks under sensommaren-tidig höst och parar sej med de nykläckta drottningarna och lever sedan bara en kort tid innan de dör.

Honorna (arbetare och drottningarna) känns igen på att de har en mer kompakt kropps byggnad än hanarna, kortare antenner (12 segment) och den relativt tjocka bakkroppen har bara sex synliga segment.

Bålgetingar-Vespa och Jordgetingar-Vespula bygger sina bon vanligen i håligheter, de förstnämnda helst i träd och de sisnämnda antingen i skrymslen i uthus etc eller i håligheter i marken, hit hör t ex Vanlig geting, Vespula vulgaris, och Tyskgeting, Vespula germanica och Rödbandad geting, Vespula rufa,  den sista oftast bygger i marken.

Här nedan kan ni se några av de 12 arter som ingår i Sociala getingar-Vespinae. Fler bilder hittar ni även på  sidan Getingar.

 

1 Kommentar » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Sociala getingar”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Det har vært en lang vinter så nå håper vi på varme dager framover.

Leave a Reply