idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:44

Harkrank

Tipula paludosa - Kärrharkrank

Tipula paludosa

På altanen sommartid kan man hitta många olika sorters småkryp, kvällarna kan det vimla av nattfjärilar och på dagarna är det både getingar och flugor som man lägger märke till.

Men så finns det såna som inte gör något större väsen av sej, som t ex Harkrankar, dessa kallas för lite olika saker i var mans mun och lite beroende på vart man bor i landet, några exempel på namn:

Hästmygga
Långbenskrank
Skängelmy
Pappa skrotben
Skrangelmygga
Harskrank
Pappa Lången
Skrackelmogga

Harkrankar hör till ordningen Tvåvingar-Diptera som är en av de fyra största insektsordningen. Dessa har som namnet antyder bara ett par vingar eftersom det bakrevingparet alltid är ombildat till s.k svängkolvar (haltér) och dessa fungerar som balansorgan och hjälper till att koordinera flygningen.

Vi har 330 arter av Harkrankar i Sverige som är 3 – 30 mm stora med långa ben som lätt bryts av. Harkrankarna delas in i tre familjer:

 • Storharkrankar – Tipulidae  (ca 125 arter)
 • Mellanharkrankar – Cylindrotomidae (ca 4 arter)
 • Småharkrankar – Limoniidae  (ca 210 arter)

Harkrankarna nedan hittade jag på vår altan och dom var båda i parning. Men visst kan dom vara lite otäcka med sina långa ben när dom kommer flygande och oftast mitt framför oss. Som tur är så är dom helt ofarliga, så ska ni flytta dom, var försiktiga så deras långa ben inte bryts av. Trots allt så har dom som många andra småkryp i naturen en uppgift att fylla.

Harkrankarna är liksom alla Tvåvingar otroligt svåra att artbestämma då man ska titta på många olika små detaljer som man ibland inte kan se utan lupp eller mikroskop.

 

Harkrankarna har en egen sida

8 Kommentarer » Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

8 kommentarer till “Harkrank”

 1. Dessutom är den giftig, men det vet den inte om 🙂

  Jag släpper alltid ut de som kommer in här hemma.

 2. Rolf skriver:

  Jag har också upptäckt att det finns många arter av dessa harkrankar, men att artbestämma dem. Nä det kommer jag inte att göra. Fina och härliga bilder.

  Ha en bra dag

 3. Niclas skriver:

  Harkranken går väldigt dåligt och man ser dem därför offtast sittande eller flygande. Om en harkrank skulle fastna med ett ben, frigör harkranken det och kan leva vidare utan problem.

 4. Jojo skriver:

  DÅLIGT!!!!!!! Det är ju inte till någon hjälp alls! Jag behöver veta varför Harkrankarna bra för naturen 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈 😈

 5. anki skriver:

  Jojo, det var synd att du inte gillade inlägget, föreslår att du tar kontakt med någon entomolog som kanske kan ge dej det svaret.

  ha en skön dag 🙂

 6. Sandy skriver:

  Kärlek och respekt åt harkranken! ✌️

Leave a Reply