idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:33

Granbaldakinspindel

Pityohyphantes phrygianus - Granbaldakinspindel

Pityohyphantes phrygianus

Döm om min förvåning när jag gick i skogen med hundarna den 3 januari, där mitt ute på snön ser jag en spindel!  😮 Och inte hade jag kameran och macro objektivet med mej, men som tur var hade jag min mobil.

Tog några bilder på den lilla stackaren (måste varit kallt åt alla åtta fötterna) och satte mej för att artbestämma, och efter att haft bilden på ett forum i några timmar fick jag svaret, det är en Granbaldakinspindel, Pityohyphantes phrygianus,  som tillhör den stora familjen Täckvävarspindlar-Linyphiidae som har 4 000 arter världen över.

I min spindelbok står det  ”Bakkropps mönstret liknar Linyphia triangularis, men sidorna saknar mörka markeringar” samt att den är aktiv vår till höst.  Men även vinter tydligen, visserligen var det runt -0 grader den här dagen men tycker det ändå det ska vara för kallt för småkrypen.  :mrgreen:

Se fler bilder på Täckvävarspindlar

 

Lite nyheter:

Fotobok fjärilar

Fotobok

Håller just nu på med att få ihop en fotobok med dag- och nattfjärilar,  jisses vilket jobb. Men tycker det vore kul att samla mina macro bilder i en bok  istället för att ha allt i datorn.  Använder CEWE’s fotoboksprogram och är uppe i dryga 50 sidor, får väl se vad den slutar på . Så verkar jag lite frånvarande så håller jag på med den.

Ja visst ja, jag har även gjort om krypuppdaterings sidan där jag nu har bilder på Senaste krypen,vilket kan vara bra,   jag har gjort en mapp på Flickr så de senaste krypen visas som bildspel i vänster widget här på sidan.

Så jag pysslar på med lite av varje även om det inte syns så tydligt här.

 

 

Ingen kommentar » Blandat, Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply