idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:40

Höstflikmätare

Ennomos autumnaria

Hösflikmätare, Ennomos autumnaria, liknar på håll ett gulnat löv där den sitter på fönstret på vår altan. Vingspannet är 41-54 mm och jag kommer fram till att det finns 5 stycken flikmätare som är snar lika varandra. Men för ett tränat öga ser nog skillnaden direkt, vilket jag inte har.

Höstflikmätare och Alflikmätare (Ennomos alniaria),  är mycket lika varandra enligt min bok, det som skiljer är att Alflikmätaren har en svavelgul mellankropps behåring, vilket inte Hösflikmätaren inte har.

Hannarna av samtliga arter har kamformiga antenner (vilket vi kan konstatera att min är en hanne), honorna har trådformiga och denna är den största arten i släktet.

Den flyger i busk- och skogsmarker i augusti – september och hanarna är kända för att flyga extremt sent på natten, speciellt under varma nätter. Arten är relativt allmän och utbredd i Syd- och Mellansverige till Hälsingland (här hos mej var det två) men den saknas på Gotland.

Se fler bilder på Höstflikmätaren och andra mätare

Out of topic här, var länge sedan jag bloggade men Siri (standard schnauzer valp) upptar mer och mer tid, liksom vår äldre hund Tintin som också behöver sitt. Jag har mycket att artbestämma och det får ta den tid det tar men ska försöka få mer tid i vinter att ägna mej åt bloggen.

3 Kommentarer » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Höstflikmätare”

 1. Det ser ut som ett löv. Himla bra kamouflage dom har,

  Självklart ska man göra det man måsste. Bloggen springer inte ifrån en och hundarna är viktiga.

 2. James skriver:

  Vilken spännande sida du har! Insekter är intressanta. Vissa är riktigt vackra.

  Häromdagen såg jag en jättespindel gå över vägen. Trodde först att det var en tropisk spindel som rymt från något terrarium. Sedan googlade jag och fattade att det var en korsspindel. Den såg inte särskilt mysig ut. 🙂

  MVH

  James

 3. Rolf skriver:

  Visst är naturen förunderlig när dom kan skapa sådana fina och vackra insekter.

  Jag håller med dig, man behöver även ta hand sin familj också. Och det tar sin lila tid med blogg och hemsidor. Jag har också minskat tiden med bloggen för familjens skull.

  Ha en fin dag

Leave a Reply