idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:11

Snedbandad spetsmätare

Epione vespertaria

En otorligt vacker nattfjäril är Tvärbandad spetsmätare, Epione vespertaria, Snedbandad spetsmätare, Epione repandaria,  som jag tyckte inte såg mycket ut för världen där den satt i lampan i altantaket. Men en nattfjäril är alltid spännande att fotografera så fram med kameran och en stol.

Efter första bilden tittade jag på skärmen och jag blev eld och lågor när jag såg hur den verkligen såg ut. Fick fundera ett tag hur jag skulle kunna få den i mitt lilla glasrör, inga problem alls visade sej. Efter jag tagit några bilder när den var i röret så fick den gå fri, men den satt kvar länge på mitt finger så det blev några bilder till med (tung) kameran i en hand.

Tvärbandad spetsmätaren har ett vingspann på 25-29 mm, den flyger på natten i skogsmarker juli-augusti. Den övervintrar som ägg och larven utvecklas under våren på främst asp men kan även leva på viden och björk. Den är lokalt allmän och utbredd i större delen av landet utom i fjälltrakterna.

Den kan förväxlas med Tvärbandad spetsmätare, Epione vespertaria,  men där löper framvingens yttre tvärlinje ut till vinspetsen.

Se fler bilder på Snedbandad spetsmätare och andra Mätare-Geometridae.

Här har sommaren äntligen visat sej med blå himmel och en stor het sol. Fullt upp är det med lilla Siri, hon är helvild emellanåt men hon är helt bedårande och underbar. Men blogg och fotografering blir det lite si och så med men jag tar små korta stunder här vid datorn lite nu och då.

uppdaterad:  2014-09-09

3 Kommentarer » Rättelse artbestämning, Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Snedbandad spetsmätare”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Flotte farger på den selv om det er et som flyr om natten. Flott vær denne uker her også.

 2. HansHB skriver:

  Flott bilde og supre farger!
  Ha en fin fredda’!

 3. Rolf skriver:

  Det var en riktigt fin fjäril du bjuder på idag. Jag tror att jag har sätt nån liknande fjäril förut.

  Ha en fin dag

Leave a Reply