idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:20

Rödbent bärfis

Pentatoma rufipes

Blev häromdagen förvånad när jag hittade två stycken Rödbent bärfis, Pentatoma rufipes, här hemma. Den lever på ek, björk och andra lövträd och den är allmän upp till Dalarna. Den har en halsköld med kantiga skuldror och skutellens spets är röd.

Den är en av våra vanligaste vår få rovlevande arter och den flyger gärna och ses förhållandevis ganska ofta. Lever av andra insekter men larverna behöver även växtsaft. Den övervintrar sker i andra larvstadiet och fullbildade förekommer i juli till augusti och nykläckta larver från september. Rödbent bärfis är 11 – 13,5 mm stor.

Bärfisarna överlag är stora och karakteriska insekter med 28 arter. Bärfisarna hör till familjen Pentatomidae och ordningen Halvvingar-Hemiptera.

Det är jättekul att vi har dom här i Hälsingland för dom är vacker med sina röda ben, bruna färg och den röda fläcken på skutellns spets.

Se fler bilder på Rödbent bärfis och fler bärfisar

Idag är det en mörk och grå dag, i natt regnade det rejält och vi får väl se om det blir mer regn. Valpen växer så det knakar och det är fullt upp med henne, passar på att fota när jag hittar något kryp på altanen eller på gräsmatten.

 

1 Kommentar » Halvvingar-HemipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Rödbent bärfis”

  1. Sofia skriver:

    Söt! Den ser ju ut att ha axelvaddar 🙂

Leave a Reply