idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:08

Bitbock

Spondylis buprestoides

Ytterligare en Långhorning-Cerambycidae, Bitbock, Spondylis buprestoides, som känns igen på de kraftiga och långa käkarna. Den tillhör släktet Spondylis och släktet består av fyra arter varav en finns i Europa och Sverige.

Den flyger på dagen under högsommaren på varma och torra tallmarker. Den är 10 – 24 mm och är svart och cylindrisk art med huvudet lika brett som halsskölden och bakkroppen.  Skalbaggen förekommer från slutet av juni till slutet av juli. Den flyger ibland i solsken men är främst aktiv i mörker, då troligtvis parningen också sker. Den attraheras av belysning utomhus. Den finns i hela södra Sverige, norrut till mellersta Värmland och Hälsingland.

Larven blir upp till 32 mm lång och har på sista synliga ryggsegmentet ett par små kitintaggar som sitter ganska långt ifrån varandra.  Den lever på döda tallar och är vanligast på torra hedmarker. Larvutveckligen tar 2-3 år sker nära markytan i stående döda träd och i avverkningsstubbar där honan ofta kryper ner i förnan längs rötterna vid äggläggningen.

Om man tar i den lite oförsktigt kan den nypas med sina kraftiga käkar. Om man målar med terpentinrika färger utomhus kan Bitbocken lockas dit och kan landa på målaren.

Den här skalbaggen låg i vatten ovanpå locket på en hink, den såg död ut så jag tog den med in och tog några bilder, sen la jag den i en burk med locket lite öppet (tänkte kolla bilderna och eventuellt ta fler om jag inte fick några bra) och döm om min förvåning när jag tittade i burken efter ett tag så levde den  😯 , jag blev glad och tog bilder av den levande i stället vilket jag helst vill göra.   😀

Se fler bilder på Bitbock och andra Långhorningar.

 

3 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Bitbock”

 1. Knut Riise skriver:

  Hvilken fin sajt du har!

  Med mange bra bilder og interessant informasjon.

  mvh Knut

 2. Arvid Bredesen skriver:

  Long time no see, Anki! Har hatt fullstendig bloggtørke de siste månedene, men håper å bli mer aktiv igjen…
  Tøff liten skapning dette med kjever som kan skremme det meste i makroverdenen! Ønsker deg og dine en fortsatt fin sommer!

 3. Morten Pedersen skriver:

  Skummelt klypedyr!

Leave a Reply