idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:13

Tallbock

Monochamus sutor

Ytterligare en Långhorning-Cerambycidae till min samling, detta är den tolfte men denna hittade jag inte här hemma utan hos mina föräldrar. 10 stycken totalt har jag hittat här hemma runt huset.

Tallbock, Monochamus sutor, finns i hela landet, den är 15-25 mm stor och har blanksvart översida, kraftiga käkar och långa ben. Hanen är smalare än honan samt att antennerna är dubbelt så långa hos hanen än hos honan. Mina bilder på Tallbocken är en hane. Honorna har en grå hår-ring kring vid basen av antennlederna 3-11.

Larven är vit, upp till 45 mm lång och 7 mm bred, och starkt cylindriskt. Huvudkapseln är ganska smal med raka sidor. Den lever under bark på nyligen döda tallar och granar sam på inplanterade exotiska barrträd. Både stående och liggande träd används av larverna. Brända barrtäd har en speciell attraktion på honor som lägger ägg i dessa. hon gnager en väl synlig, trattformig grop ner till kambiet* (direkt under barken)där ett ägg läggs i varje tratt.

Larven äter av kambievävnaden, larvutveckligen i Sydsverige klaras av på ett år, medan det ofta tar två år i de mellersta och norra delarna.  De nykläckta larverna skalbaggarna påträffas från mitten av juni och till slutet av augusti.  De fullbildade skalbaggarna näringsgnager på tunn, levande bark och barr, de kan få fram ett gnisslande läte.

Kambium är tillväxtskiktet

Se fler bilder på Tallbock och andra Långhorningar

Siri

 

Som ni ser på bilden till vänster så är jag fullt sysselsatt med vår nya bebis standard schnauzern Siri, hon är mer vild än tam men helt underbar. Tintin har accepterat henne helt och dom har så roligt tillsammans. Så det är lite trögt med artbestämning och fotografering men passar på att sitta här när jag har tid.

 

 

 

 

 

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Tallbock”

 1. mimmi skriver:

  Uja .. det var ett litet monster 🙂 många detaljer får man se på denna bild som du har fotat så himla bra 🙂
  Så kul att få höra ifrån dig igen:) hoppas att allt är bra med er:)
  kram:)

 2. HansHB skriver:

  En skikkelig græsser dette!
  Ha en flott ukestart!

Leave a Reply