idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 19:54

”Hårt slag …

Nationalnyckeln - Fjärilar

Fjärilar

… mot Svenska artprojektet

På uppdrag av regeringen har en utredning om Svenska artprojektet genomförts under våren. Utredningen har idag gjorts offentlig.
– Utredarens förslag är ett svårt slag mot Svenska artprojektet och mot arbetet med den biologiska mångfalden, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.”

Regeringen funderar på att dra in bokformen av svenska artprojektet om Sveriges mångfald och att allt ska läggas digitalt. Jag tycker det är vansinnigt, även om vi lever i ett högteknologiskt samhälle behövs det även bokverk av det här slaget.Man kan ta en bok och sätta sej bekvämt och studera i lugn och ro, jag tror inte många vill eller orkar sitta vid datorn och läsa, så mycket enklare att bläddra i en bok.

Håller man på med artbestämmning är böcker ett måste (för mej i alla fall) där följer man bestämningsnycklarna samtidigt som man förstorar bilderna på datorn för att se detaljer på krypet. Ska man följa bestämningsnycklarna digitalt blir det hela mycket krångligare att både hålla reda på var i bestämningsnyckeln man är och samtidigt se bilderna på datorn.

Regeringen vill dessutom halvera bidraget till Naturhistoriska museer, vilket  kan bidra till en försämring för dessa och har man börjat nagga i kanten inom det här området så är det lätt till att det naggas mer i framtiden.

Böckerna är helt otroliga att sitta och bläddra i, fantastiska bilder och mycket bra text. En översikt med planscher med de olika arterna men även fakta och bilder och en karta som visar vart krypet finns i norden på varje art.

Kulhalsbock

Kulhalsbock

Ett litet smakprov om Korthårig kulhalsbock inifrån boken om Långhorningar ser ni här till vänster..

Ni kan läsa mer om utredningen på nationalnyckelns sida.

Skriv gärna på deras namnlista, den hittar du  här.

Jag hoppas ni vill skriva på namnlistan och protesterar mot regeringens förslag, Sveriges flora och fauna samlade i ett bokverk är något helt fantastiskt och unikt.

 

 

 

1 Kommentar » BlandatOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “”Hårt slag …”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Det er som i norge, det skal spares penger over alt.

    Det var da synd med Irma, men lykke til med den nye hunden. Jeg er vokst opp med flere mellan schnauzere og synes det er en flott hund.

Leave a Reply