idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:34

Blåbock

Gaurotes virginea

En Långhorning (Cerambycidae) som jag inte fått så bra bilder på är Blåbock, Gaurotes virginea, eftersom den verkar vara lite skygg av sej de gånger jag sett den här, vilket bara är två gånger faktiskt. Den är 8-13 mm stor och är en robust art som har svart kropp och blå täckvingar.

Halskölden är svart men kan ibland vara rödbrun men oftast på exemplar i Mellaneuropa.

Den påträffas ofta i blommor och den föredrar vita blommor där den äter pollen och nektar, favorit blommorna är hundkäx, olvon, älggräs och prästkrage. Den är vanlig i nästan hela Sverige med undantag för Skåne och de nordligaste fjällnära skogarna.

Larvutveckligen sker under barken på granar som varit döda i några år. De lever främst på stående träd och ofta i träd som dödats av barkborrar men även liggande stammar har uppgivits som utvecklingsplats. Larven har en tvåårig utveckling och gnager slingrande gångar i innerbarken där barken sitter löst. På hösten det andra året gnager den sig ut genom barken och kryper ner i förnan där den förpuppar sig på försommaren följande år. Skalbaggen kläcks i juni/juli.

Den här sommaren är inget vidare här i Hälsingland, idag är det fuktigt och kvalmigt, regnet hänger i luften. Ute är det så tyst så det nästan gör ont i öronen, inte ens fåglarna verkar glada idag.

Har fotat ganska många småkryp men som vanligt ligger man efter i artbestämningen men man ska ha något att göra i vinter också.

Se fler bilder på Långhorningar och Blåbocken.

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Blåbock”

  1. HansHB skriver:

    Herlig bilde. Denne så jeg på utedo forleden. Satte den ut på trappa for å gå og hente kamera. Den var borte da jeg var tilbake…
    Ha en super dag!

  2. Morten Pedersen skriver:

    Jeg tror jeg har sett en slik en jeg også, men sikker er man jo aldri. Bildene dine derimot er man garantert sikker på å bli fornøyd over.

Leave a Reply