idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:55

Asbagge

Silpha tristis

Ytterligare en skalbagge från familjen Asbaggar-Silphidae är Silpha tristis som är en stor skalbagge.  Den kom krypande på landsvägen vilket är där man oftast ser dom. Det finns 21 släkten i famlijen som utmärks av att antennerna har de 3-5 sista lederina utvigade till en ”klubba” och de flesta av asbaggarna har mer eller mindre tydligt upphöjda längsribbor på täckvingarna.

Nästan alla arter lever av döda djur, och särskilt de större formerna kallas därför för asbaggar. (Familjen hette förut Skinnarbaggar)

Silpha tristis kan förväxlas med S. carinata, skillnaden är att den senare har den 8:e antennleden som är längre än S. tristis.

Se fler bilder på Silpha tristis

Blir inte mycket kryp fotografering och bloggning pga att vi har fått hem lilla Siri, hon är en standard schnauzer och är 8 veckor. Det är fullt upp hela tiden med henne och Tintin.

Ni kan se bilder på henne på flickr http://www.flickr.com/photos/krypinaturen/sets/72157630624961110

Tyvärr gick vår älskade dvärgschnauzer Irma bort den 5:e juni pga sjukdom, hon blev knappa 10 år. Vi saknar henne fruktansvärt mycket och hon finns alltid med oss i våra hjärtan.

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Asbagge”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Den ser omtrent ut som et pansret kjøretøy. Fint bilde som vanlig.

  2. Rolf skriver:

    Riktigt fin bild på asbaggen. Jag kan tänka mig att det är livat där hemma nu när du har en liten valp. Dom brukar hitta på allt möjligt.

    Ha en fin dag

Leave a Reply