idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:10

Hallonblomfluga

Criorhina asilica

Hallonblomflugan, Criorhina asilica, släktet Criorhina-Pälsblomflugor, är en stor och robust blomfluga som känns igen på kombinationen av brungul ryggsköld och blanksvart bakkropp med gråaktiga tvärstrimmor.  Den är 12 – 15 mm stor. Den förekommer i örtrik lövskog som innehåller äldre, multnande träd.

Arten är mindre kräsen i sitt val av biotop än släktets övriga arter. Den förekommer i Norden norrut ungefär till polcirkeln, i Sverige är det den vanligaste arten i släktet, men saknas i fjällen och förekommer bara lokalt i Norrland.

Idag är det varmt och sol från en blå himmel, förhoppningsvis består vädret i några dagar.

Se fler bilder på Hallonblomflugan

Önskar alla en skön Midsommar helg

1 Kommentar » Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Hallonblomfluga”

  1. JAg undrar när jag ser alla kryp hos dig om inte sci- fi- mästarna får sin ideer till utomjordingar från insektsriket.

Leave a Reply