idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:30

Dvärggrävare

Dyschirius globosus

Dvärggrävare, Dyschirius globosus,  tillhör famljen Jordlöpare-Carabidae. Släktet Dyschirius  är mindre arter och innehåller 14 arter som är svåra att artbestämma, dessa är mer välvda än släktet Clivina. Nästan alltid med metallglans och de flesta vistas på sandiga stränder där de gräver gångar och på  jakt efter kortvingar av släktet Bledius.

Skalbaggs familjen Jordlöpare-Carabidae består av ca 360 arter och 58 släkten och som oftast är mörka med eller utan metallglans, sandjägarna är avvikande och har brokiga fäger som grönt, gult eller brunt  och gult. Storleken variera dessutom, från 2 mm till 40 mm och de flesta är mark levande.

De är snabba i sina rörelser med trådlika antenner och har vanligen långa starka ben (ibland kortare grävben), de flesta hanar har utmärkande bredare framfötter. De flesta är nattdjur och på dagarna kan man på träffa dessa under stenar, brädbitar, växtdelar eller nergrävda. Några är starkt metallfärgade och är solälskande dagdjur.

På bilden här ovan kan ni se de platta och grova frambenen som den använder när den gräver.  Tyvärr blev bilderna inte alls bra, den var inte stilla många sekunder.

Se fler bilder på Jordlöpare.

Våren här har inte alls varit bra, regnigt och kallt i luften har det varit. Vår hund Irma återhämtar sej långsamt efter sin operation, hon har gått igenom mycket men jag hoppas hon snart är åter sitt gamla jag.

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Dvärggrävare”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Så fint å høre at hunden kommer seg. Nå har sommeren kommet til oss og dere har nok fint vær også nå.

  2. Den påminner lite om en tvestjärt.

    Du har så fina bilder på insekterna 😀

Leave a Reply