idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:38

Vårtaggfly

Brachionycha nubeculosa, males

Vår hund Irma är sjuk så jag har haft lite dåligt med tid för bloggandet men försöker uppdatera med nya kryp lite nu och då som ni ser till vänster.  I natt har vi haft frost igen och luften är iskall men solen skiner så jag hoppas finna lite kryp idag.

En kväll (läs natt 😯  ) var det många nattfjärilar vid utebelysningen så jag fångade ett par i håven och fick se fantastiska vackra nattfjärilar som visade sej vara Vårtaggfly, Brachionycha nubeculosa.

Den har ett vingspann på 49-56 mm och hör till familjen Nattflyn-Noctuidae och är en av våra större nattflyn. Den flyger i blandskog i mars till maj och övervintrar som puppa. Den är realtivt allmän och finns i hela Sverige förutom på Gotland. Larven lever på björk och asp.

Den liknar Hösttaggfly, Asteroscopus sphinx, som flyger oktober-november.

Se fler bilder på Vårtaggfly samt på andra Nattflyn

1 Kommentar » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Vårtaggfly”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Det var synd å høre om hunden, håper den blir frisk igjen.

Leave a Reply