idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 23:20

Vanlig tjuvbagge

Ptinus fur

I Carl H. Lindroths bok ”Våra skalbaggar” står det så här om familjen Tjuvbaggar-Ptinidae:
Det finns 3 släkten av Tjuvbaggar, som är karakteristiska genom den lilla välvda och oftast nästan kulformiga halsskölden som vid basen är starkt halsartat insnörd. De långa antennerna och benen ger djuren spindel liknande utseende. Alla är brunaktiga till färgen och de flesta lever av torrt animaliskt avfall, ofta inomhus.

Dessa hade en egen familj förut (Ptinidae) men hör nu till  familjen Trägnagare-Anobiidae. Vanlig tjuvbagge, Ptinus fur, är allmän i hela landet och finns särskilt inomhus i skafferier, naturaliesamlingar och är i allmänhet ganska betydelselös.

Se fler bilder på Vanlig tjuvbagge och andra ur familjen Trägnagare

Jag är fortfarande lite frånvarande här just nu pga av att vår hund Irma har genom gått en stor operation och inte mår så där jätte bra, men nu är hon i alla fall här hemma med oss igen efter fyra dagar på sjukhus.

1 Kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Vanlig tjuvbagge”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Lykke til videre med hunden.

Leave a Reply