idag är det lördag 16 oktober 2021 och klockan är 17:26

Ögonvivel

Strophosoma capitatum

Häromdagen fick jag fota min nionde art ur familjen Vivlar (det finns 412 arter) , det är en Ögonvivel, Strophosoma capitatum, som har koniska utstående ögon som är ett särdrag hos just denna vivel, andra vivlar ur släktet Strophosoma har andra särdrag.

Den kan visst inte flyga som fullbildad utan den går omkring på träd blad där den livnär sej på blad och barr. Jag hittade den på undersidan av en tunn skiva av en tall där det även var ett helt gäng med svart myror. Rena turen att jag såg den överhuvudtaget.

Dess snyte (näsa/nos) är kort och trubbigt jämfört med andra arter som kan ha väldigt långt snyte. En vacker skalbagge med häftiga ögon.

Se fler bilder på Ögonviveln och andra vivlar med långt snyte.

Kallt i luften och inte många småkryp i farten, man får lyfta på stenar och vedträd för att se några. Men värmen kommer snart hoppas jag.   Irma mår lite bättre, får väl se hur det utvecklas efter hon slutat med medicinen (tar sista ikväll), jag hoppas allt blir som vanligt igen.  🙂

 

Ingen kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply