idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:29

Prickvargspindel

Pardosa amentata

Det här med att art bestämma spindlar är mer omfattande än vad jag först trodde, att bara gå efter färg och mönster går inte, man ska se på olika saker som taggar på benen, hur ögonen sitter på huvudet, man ska se pedipalperna och ibland ska man kunna se genitalerna, antingen ta bra närbilder med en bra kamera eller fotografera/titta via mikroskop.

Prickvargspindeln, Pardosa amentata, som hör till familjen Vargspindlar-Lycosidae, är allmän i hela landet. Vargspindlarna har bra syn och jagar utan nät, dvs dom springer i kapp bytet och har gett familjen det grekiska ordet lykos som betyder varg.  Den använder även synen vid parningen då hanarna med pedipalper och framben utför en parningsdans för honorna.

Honorna bär äggkokongen fasthäftad vid spinnvårtorna och efter äggens kläckning bär honorna ungarna ovanpå bakkroppen.  Såg ett engelskt naturprogram om Vargspindlar för några år sedan och där sa dom att ungarna satte en silkesdroppe på honans rygg för att inte ramla av när hon sprang, smart.  🙂

Se fler bilder  och arter på Vargspindlar

4 Kommentarer » Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

4 kommentarer till “Prickvargspindel”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Nå når våren har kommet (endelig) så begynner også småkrypene å krype fram og vi får mye mere å ta bilder av. Det og finne ut av artene er jo fascinerende og vanskelig.

 2. Morten Pedersen skriver:

  Grattis med nytt kamera/objektiv.

 3. Sofia skriver:

  Med hjälp av boken ”Spiders of Britain and Northern Europe” har jag artbestämt några spindlar i vinter. Men oj vad svårt det är!! Jag får ofta nöja mig med att bestämma dem till familj, om ens det.

 4. HansHB skriver:

  Gratulerer med nytt kamera…(selv om det ble Canon…:))
  Flotte bilder du har lagt ut i det siste. Utrolig stilig edderkopp. Nå titter de fram igjen fra kroker og sprekker når våren varmer omgivelsene.
  Ha en flott fredda’!

Leave a Reply