idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:56

Liten vivel

Hypera nigrirostris

Hypera nigrirostris är en liten vivel som jag hittade i början på mars. Krafsade undan lite löv och ytterstra jordlagret som jag la i en skål, sen gick jag in och sorterade och fick då efter en stund se något litet som satt på kanten. Macrot åkte fram och jag fick då se att det var en vivel, vilken toppen dag.

Har inget svenskt namn på denna men hittade ett på engelska, Black-beaked green weevil. Viveln är grön eller gulbrun. På bilden här bredvid ser ni att den har tre ränder på nackskölden och jag hoppas ni ser ögonen, fantastiska. Jag hoppas få återse denna i grön variant då den är fantastiskt vacker i den färgen.   🙂

Det finns 17 arter av släktet Hypera och just denna art är 3 – 4 mm stor och återfinns oftast på klöver och kan stundtals vara skadlig. Larverna lever fritt på näringsväxten.

Se fler bilder på Vivlar

Viveln fick komma tillbaka där jag hittade den tillsammans med samma jord och löv efter jag tagit några bilder.

2 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Liten vivel”

  1. MICKAN skriver:

    Dom är ju väldigt söta med sina långa nosar.

    Kika på denna sida så får du ser mer spindelnät i Australien

  2. MICKAN skriver:

    Kan ju vara bra om jag skriver upp sidan också innan jag skickar iväg sidan … heheh.

    http://www.bbc.co.uk/newsround/17273309

Leave a Reply