idag är det lördag 16 oktober 2021 och klockan är 17:20

Exochomus quadripustulatus

Exochomus quadripustulatus

I några dagar nu har våren slagit till, främst igår då snö och is smälte i rasande fart. Myrorna har vaknat, har hållt koll på myrstacken i några dagar och igår var den stora vår städningen igång där.

Nattfjärilar har jag hittat både i förrgår och igår, så det tyder på att våren gett oss en förhandsvisning. 😀

Men det jag blev mest förvånad över var när jag hittade en skalbagge som satt på stammen till en björk. Den var 3 mm stor och var väldigt svår att fotografera ute så den fick följa med in en stund och jag fick lite bättre bilder.

Det visade sej vara en annan av de 64 nyckelpiger arter som vi har, närmare bestämt var det en, Exochomus quadripustulatus, som är välvd och rund som de flesta andra nyckelpigor och den är svart med fyra röda fläckar; två som ser ut som lite större kommatecken fram till (men en bit från kanten) och två mindre röda prickar baktill.

Den äter blad- och sköldlöss både som larv och som vuxen. Det finns flera små  svarta  nyckelpigor och med varierande röda fläckar, som t ex  Njurfläckad nyckelpiga, Chilocorus renipustulatus. 

Se fler bilder på Exochomus quadripustulatus och på andra nyckelpigor.

Ingen kommentar » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

Leave a Reply