idag är det lördag 22 januari 2022 och klockan är 12:01

Tegelbock

Anastrangalia sanguinolenta

Var ett tag sedan jag bloggade, håller fortfarande på med att ladda upp bilder till flickr för att lägga på ordnings sidorna så det  blir lättare om man letar efter ett kryp som man inte vet vilken familj det tillhör och slipper gå till alla undersidor för att se bilderna.

En fantastiskt vacker långhorning är Tegelbocken, Anastrangalia sanguinolenta, 9-13 mm stor, där honan har blodröda täckvingar medan hanen  har gulbruna med mörk spets. Den är robust och cylindriskt, antennerna och benen är långa. Tinningarna är starkt vinklade  om man ser det ovanifrån och bakom ögonen är huvudet starkt kraftigt insnört och liknar en hals. Halsskölden är klockformad med små utstående bakhörn.

Larvutvecklingen sker i gamla barrträdsved som saknar bark och det tar minst två år och skalbaggarna hittas  i blommor från midsommar och till slutet av juli. Dom besöker gärna blommor som mjölkört, strätta, älggräs, röllika och prästkrage.

Tegelbocken är allmän i barrskogslandskapet i en stor del av vårt land. I Norrlands inland och den fjällnära skogen finns det få fynd medan Svartkantad blombock, Anastrangalia reyi,  är mer allmän.

Arten utnyttjar ofta rester från avverkningar och vindfällen så klarar den sej ganska bra i kulturbarrskog. Men om man i större utsträckning tillvaratar hyggesrester och flisar dom kan arten med stor sannolikhet minska i antal.

Se fler bilder på Tegelbock och andra långhorningar.

3 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Tegelbock”

 1. HansHB skriver:

  Flott bilde, ”dufter” sommer av dette!
  Ha en fin kveld!

 2. Rolf skriver:

  Jag håller med dig, det är en fantastiskt vacker skalbagge.
  Ha en fin dag

 3. MICKAN skriver:

  Det är ett väldigt vackert djur!

Leave a Reply