idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:17

Myrhoppstjärt

Cyphoderus albinus

Myrhoppstjärt, Cyphoderus albinus, är en jätte liten hoppstjärt som jag hittade tillsammans med gul tuvmyra, trodde först att det var myrornas larver men när jag tittade närmare såg jag att det var en hoppstjärt. Den tillhör släktet Cyphoderidae och dessa lever i symbios med myror och termiter (i tropikerna).

De finns normalt i eller i närheten av myrstackar och är en gäst hos dessa och den tolereras av myrorna. Men vad myrorna får ut av att ha denna i sitt bo är inte känt, möjligen  håller den boet rent eftersom den livnär sej på svampar.

Nu känner man att våren har kommit, snön har börjat smälta bort och i skogen tittar marken fram men på åkrar och kalhyggen ligger den fortfarande bra med snö kvar.

Ska bli intressant att se vad jag hittar för fler sorters hoppstjärtar i vår, får nog ta med ett förstoringsglas för dom är så små, från ca 1 mm och upp till 6 mm stora. Hoppstjärtarna har en tvågrenad hoppgaffel som ligger infälld under kroppen och kan slungas bakåt eller framåt så att hoppstjärten hoppar iväg.

Se fler bilder på Hoppstjärtar

1 Kommentar » Hoppstjärtar-CollembolaOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Myrhoppstjärt”

  1. Sofia skriver:

    Så mycket ny kunskap för mig! Tackar 🙂

Leave a Reply