idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 19:48

Skogsslocke

Oligolophu tridens

För ett par dagar sedan tog jag en promenad i skogen och fastän det är i början på November så är det otroligt varmt ute, hittade till min förvåning ett liv bland löven, nämligen en Skogsslocke, Oligolophus tridens, som kom krypande.

Dom har en egen ordning Lockespindlar-Opiliones och hör inte till Spindlar-Araneae men båda är underordningar till  klassen Spindeldjur-Arachnida.

Hos Lockespindlarna sitter fram- och bakkroppen sammanvuxna, dom har ett par enkla ögon och benen är hos dom flesta arter mycket långa. Dom saknar förmågan att producera gift och silke.

Skogsslocken är en kortbent lockespindel, 4 – 5 mm och förekommer i låg vegetation t ex i diken, på trädesåkrar, stenhögar och t ex omkring hus och den är allmän i hela landet. Den tillhör familjen Långbenslockar-Phalangiidae. 

Vuxna djur påträffas från slutet av sommaren till in på hösten. Sadelteckningen (de flesta lockar har en sådan) är mörkbrun med ljusa fläckar medan grundfärgen är grågul. Hos honorna kan fläckarna vara så stora att sadelteckningen försvinner.

Såg på tv:n att dom kan bitas men vet inte om det gäller någon av våra svenska 19 arter.

Se fler bilder på Skogslocke

 

2 Kommentarer » Spindeldjur-ArachnidaOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Skogsslocke”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Det er utrolig deilig med varmegrader nå i november. Denne lille stakkaren tror jeg ikke å ha sett før, men sikker er jeg ikke.

  2. HansHB skriver:

    Denne var stilig og helt utrolig at du klarte å finne/se en!
    Flott bilde som alltid!
    Ha en fortsatt fin torsdag!

Leave a Reply