idag är det lördag 22 januari 2022 och klockan är 11:46

Poppelspinnare

Poecilocampa populi

Vilken varm höst vi har haft, den 27 oktober hittade jag några nattfjärilar ute på altanen. Första gången jag ser såna så sent på året här i Hälsingland.

Ligger efter med artbestämning som vanligt men igår satte jag mej och fick faktiskt fram namnet på en av dom.

Det visade sej vara en vacker Poppelspinnare, Poecilocampa populi, (December moth) som hör till familjen Ädelspinnare-Lasiocampidae. Min första nattfjäril i den familjen var det dessutom.

Hanen har ett vingspann på  31 – 38 mm och honan 37 – 45 mm. Hanen har breda och dubbeltandade antenner medan honan har trådformiga och lång tandsågning.

Poppelspinnaren lever i löv eller blandskogar eller andra busk- och trädmarker, även trädgårdar och parker. Den är nattaktiv och flygtiden är från oktober till november i södra Sverige tidigare längre norrut.

Larven är 45 – 50 mm som fullvuxen, gråspräcklig och med kort behåring.  Ryggen har ofta svarta eller bruna rutiga teckningar med fyra små gulaktiga vårter i varje ruta och huvudet har ljusare brun färg med svarta punkter.

Tyvärr kan jag inte avgöra om det är hona eller hane eftersom antennerna inte är utvikta

Se fler bilder på Poppelspinnaren där det finns en bild på en mörkare variant (tror det också är en poppelspinnare)

Fakta från på Wikipedia

 

3 Kommentarer » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Poppelspinnare”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Ja det har vært en varm høst selv om vi ikke har sett så mye til solen. Det gjør jo at du fortsatt kan finne noen småkryp å ta bilder av.

 2. Arvid Bredesen skriver:

  Godt den strenge vinteren lar vente på seg slik at du kan fortsette jakten på småkryp. Poppelspinneren var jo godt belagt med hår, så den tåler nok en trøkk selv på sein-høsten. Et nytt bekjentskap for meg denne arten her – artig å bli kjent med den!

  Ha ei fin uke!

 3. mimmi skriver:

  Den är vacker 🙂 och jag tror jag har sett en sån här också .. om inte .. är det en som ser nästan lika ut 🙂 Du har lagt upp flera härliga vackra bilder här ser jag på dina före inlägg 🙂
  kram 🙂

Leave a Reply