idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:15

Naggbägarlav

Cladonia fimbriata

Otroligt vilken höst, här har vi fortfarande ingen snö men däremot är det en rejäl dimma idag. Har blivit dåligt med fotografi den här sommaren och hösten men häromdagen hade jag kamera med till skogen.

Hittar så mycket lavar och annat men det är svårt att artbestämma. Men den här laven tror jag är en Naggbägarlav, Cladonia fimbriata, en bägarlav är det i alla fall.

De är höga trumpetliknande strukturer med lite naggad kant. Den gillar skugga och återfinns normalt på sur jord och ruttnande trä. Ca 1 – 2 cm hög och är oftast belagd med ett fint damm av soredia (pudrig förökningsmaterial).

 

 

4 Kommentarer » NaturOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

4 kommentarer till “Naggbägarlav”

 1. mimmi skriver:

  Här har det varit mörkt och dimmigt nästan hela tiden .. 3 dagar med sol har vi haft under 3 veckor.. annars dimma…dimma och dimma igen.
  Fotade har ligget lite i ide hos mig ett tag också.. Ju jag använder min systemkamera också ,men när jag går runt här uppe eller åker till stan .. räcker det att bära den lilla .. om jag inte skall ta kvällsbilder förstås ..för där är systemen överlägsen 🙂
  Kul att spela med dig på wordfeud ’
  kram

 2. Morten Pedersen skriver:

  Mye tåke og lite godt fotovær her også. Fin trompet på den lille du har bilde av.

 3. HansHB skriver:

  Ser nesten ut som vårt trompetlav… Flott bilde!
  Ja, høsten har vært mild med mye tåke og dis! Har også måttet skrape bilvinduene for is et patr dager…
  Ha en fin kveld!

 4. Rolf skriver:

  Jag håller med vilken höst vi har. Idag har vi storm och 14 grader varmt. Och någon snö i siktet finns inte. Jag tror att jag kanske har sätt denna lav tidigare, men är inte riktigt säker på det.

Leave a Reply