idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:55

Lappuggla

Strix nebulosa

Eftersom jag fotograferar allt som finns i naturen så kommer här även annat än småkryp också och för tillfället har jag ”torka” på småkrypen då jag ligger efter med artbestämningen och har kört fast totalt på det området.

Så jag kör igång med andra naturupplevelser så ska nog det med småkrypen lossna snart, hoppas jag.

Fick idag en fantastisk upplevelse i form av en Lappuggla, Strix nebulosa, som satt hos min granne. Den var inte speciellt rädd av sej utan kikade nyfiket på mej och kameran.

Lappugglan är ca 65 cm lång och är lika stor som uven i yttermåtten men väger inte ens hälften så mycket och håller sej till sorkar. Syns oftast inte mellan sorkåren men finns nog ändå utan att visa sej och den är mer stationär än man tidigare trott enligt min bok. Den häckar i gamla vråkbon (även konstgjorda) eller ovanpå stubbar och då synligt. Vingarna är breda och mer rundade än uvens vingar, flykten är långsammare.

En otroligt vacker fågel Lappugglan, så majestätisk  där den satt på kabeln i luften och spanade både på mej och efter sork.

Se fler bilder på Fåglar

 

4 Kommentarer » FåglarOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

4 kommentarer till “Lappuggla”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Så morsomt en ugle og flott bilde. Vi tar gledelig i mot bilder av alle dyr og kryp.

 2. HansHB skriver:

  Herlig bilde! Dette misunner jeg deg!
  Ha en fin dag!

 3. Arvid Bredesen skriver:

  Oj, dette må jo ha vært ganske så stort! Den praktfulle lappugla på nært hold er jo ikke noe man opplever hver dag. Du fikk også et herlig bilde av lillesøsteren spurveugla. Kunne nesten ha gitt høyrearma mi for å få opplevd dette… 😉

 4. MICKAN skriver:

  Vilken lycka!

Leave a Reply