idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:36

Holcostethus vernalis

Holcostethus vernalis

Bärfisen, Holcostethus vernalis, har jag aldrig fotograferat förut, vad jag vet. Den har inget svenskt populärnamn men läste lite luddigt någonstans Vårbärfis  och då troligen för att  vernalis betyder vår.

Den 25 september hittade jag den ute vid farstukvisten och tyckte den såg bekant ut (bärfisar ser ganska lika ut vid första blicken) men när jag väl började jämföra så stämde inget alls med det jag tidigare hade fotograferat och artbestämt.

Den påminner lite om Rödbent bärfis, Pentatoma rufipes,  men en hel del skiljer från den. Delvis för att taggarna på halsskölden inte fanns och  benen var inte röda samt att antennerna hade annan färg. Dom finns endast i södra delen av Sverige och inte här i Hälsingland.

Vidare så liknar den lite som Trädrovfis, Troilus luridus, men det verkar som  Holcostethus vernalis är lite kortare och rundare i kroppen än Trädrovfisen.

Är säkert fler detaljer som skiljer dessa åt som typ antennleder, fotleder etc. men inget som jag som lekman kan se rakt av så här.

Lägg märke till dess fantastiska färgade antennerna och den vackert färgade skutelln  på ryggen.

Se fler bilder på Holcostethus vernalis och andra bärfisar

Skutell är den bakersta delen av andra mellankroppssegmentets ryggplåt främst på skalbaggar men namnet används även på halvvingar och tvåvingar.

 

2 Kommentarer » Halvvingar-HemipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Holcostethus vernalis”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Det er alltid morsomt å finne nye kryp selv om det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hva det er for noe. God fredag.

 2. mimmi skriver:

  Är inte Bärfis ett svensk namn på den 😉
  Det var en jätte fin bild du har fått på den .. Jaså .. du tycker det är bra att det blir kallare .. det vill inte jag 😉
  Jag vill ha sol och värme ett tag till ..men det får jag inte .. så man får väl ta fram vinter kläder nu enligt väder prognosen 🙂
  kram 🙂

Leave a Reply