idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:47

Stenhumla

Bombus lapidarius

Så går det mot höst och småkrypen börjar dra sej mot sina hålor, fast vi hade rejält med något smått (knott) härom kvällen. Tog en promenad med hundarna en kväll och hittade en Stenhumla, Bombus lapidarius, som låg död på vägen, självklart följde den med hem för en fotosession.

Den är en av de vanligaste arterna i södra Sverige, den blir mindre allmän norrut men finns längs kusten upp till Haparanda. Man hittar den oftast som ensam humla i vitklöver som den verkar föredra, men även harklöver och monke får besök av Stenhumlan.

Drottningen är lätt att känna igen, hon är stor, rund och svart med blodröd eller mättat rävröd rumpa. Den svarta färgen är totalt svart utan drag åt brunt. Däremot finns det ofta en antydan till stålgrå tvärband i det svarta på bakkroppen. Mellankroppens behåring är tät och jämnt kortsnaggad, nästan sammetsskimmer.

Arbetarna liknar drottningen men är överranskande små. Hanarna skiljer sej ordentligt i utseende från honorna. Bakkroppen är svart med röd rumpa,som hos honorna, men på mellankroppen har han gult på kragen som kan vara ganska brett och citrongult, eller smalt och uppblandad med svarta hår.

Se fler bilder på Stenhumlan

Faktan om Stenhumlan har jag hittat i Göran Holmströms bok ”Humlor” och det är en fantastisk bok, den har ISBN: 978-91-7139-776-8 om ni är intresserad att köpa den.

Jag reserverar mej att artbestämningen kan vara fel.

5 Kommentarer » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Stenhumla”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Her var det mye nytt som jeg ikke viste om og flott bilde også.

 2. bjorne skriver:

  Då fick man lära sig lite om humlor,har alltid gillat dom till skillnad mot getingar som förövrigt varit väldigt sällsynta här i år,knott och mygg har det inte funnits några alls så underbara kvällar har det varit denna sommar,har fullt upp med lilla vovven och på torsdag börjar hon på hunddagis,blir ca 10 dagar i månaden,frugan har fått nytt schema på jobbet och vill inte ha en hund som ska sitta ensam hemma och ha tråkigt,kostar 1900 för halvtid per månad men det får va värt de,ska bli bättre på att blogga när hösten kommer,hoppas allt är bra med er,kram.

 3. mimmi skriver:

  Så små vingar den har.. tänk att den kan flyga med den stora kroppen med de små vingar 🙂
  kram:)

 4. MICKAN skriver:

  Tänk vad många humlesorter det finns.

  Just nu har jag en massa bi som flyttat hem till mig.

 5. Fredrik skriver:

  Hej! Fredrik heter jag. Det här är en tråd med några år på nacken, men jag vill ändå försöka fråga.
  Det växer en bolmört i mitt lilla land, och vi diskuterade vem som pollinerar den. Så idag såg jag en humla som påminner om din stenhumla in och vistades i en bolmörtsblomma ett par sekunder. Det gick fort, men jag beskrev den så här för en vän: ”Normalstor, kanske 2 cm, svart med 5 mm bronsfärg på slutet av bakkroppen. Intet vitt. Framkroppen väl synlig såsom stekel.”
  Kan det ha varit en stenhumla? Var det ett misstag av den? Det växer många nektardoftande blommor alldeles intill. Innehåller bolmörten – känd för sin giftighet – något som så att säga begränsar pollineringsmöjligheterna?
  Hälsningar.
  Fredrik

Leave a Reply