idag är det lördag 22 januari 2022 och klockan är 13:43

Rovfluga

Neoitamus sp?

Tvåvingar är svåra att artbestämma för man ska titta på så många detaljer, både på kropp, ben och huvud. Men att den här hör till Rovflugor-Asilidae hoppas jag är rätt och att den hör till släktet Neoitamus men eftersom vi har 41 arter av Rovflugor kan jag ha fel.

Rovflugor 8-30 mm stora som ofta är långsträckta, kraftigt byggda och mycket håriga med ”mustasch”  nertill i ansiktet. Några är slanka och nästan kala och de flesta är gråsvarta till bruna men en del har gula teckningar som getingar och bin.

Som namnet säger, dessa är rovdjur som oftast fångar flygande insekter som de sedan sätter sej för att suga ut. Benen är borstiga och framåtriktade och fungerar som ”fångstkorg” liksom hos trollsländor.

På bilden här en rovfluga som suger ur en  Harkrank-Tipulidae.

Se fler bilder på Rovflugan

2 Kommentarer » Tvåvingar-DipteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Rovfluga”

  1. Morten Pedersen skriver:

    Jeg har også fått noen bilder av rovflua, men hvilken av de 41 artene da begynner det å bli avansert for meg.

    Flott og nært bilde av den.

  2. mimmi skriver:

    Oj .. det var en riktig kanon bild 🙂

Leave a Reply