idag är det måndag 6 december 2021 och klockan är 06:13

Europeisk ekorre

Sciurus vulgaris-Röd ekorre

Sciurus vulgaris-Röd ekorre

eller även röd ekorre som den också kallas, på latin heter den Sciurus vulgaris. Kroppslängden är ca 24-30 cm lång utan svansen som är 17-20 cm lång. Vikten ligger mellan 200 – 450 gram och både honan och hanen är lika stora.

Den är rödbrun på ovansidan men magen är vit. På vintern är ekorren grå med sin vinterpäls som är längre och tjockare och den får även örontofsar vilken ingen annan ekorrart har.

Ekorren är en gnagare  och är som mest aktiv morgon och sent på kvällen. Dom lever ensamma och delar helst inte maten med några andra. Under parningssäsongen och vintern kan dock flera dela bo för att hålla värmen.  Den finns i hela Sverige förutom i fjällbjörks skogen där den förekommer sällsynt.

Ekorrens livslängd är normal ca 3 år men en del individer kan bli 6-7 år och i fångenskap ännu äldre.Dräktighetstiden är 32-40 dygn och kullarna är från 1-7 stycken  och honan får ungar 2-3 gånger per år.

Ungarna är blinda och öppnar ögonen efter 14 dagar och lämnar boet efter 5-6 veckor men lever kvar i födelseområdet till hösten. Ekorren äter barrträdsfrön, ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, bladlöss och fågelägg.

5 Kommentarer » Vilda djurOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Europeisk ekorre”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Kjempesøtt bilde av ekornet. Jeg håper de kommer hit i høst/vinter for jeg har enda ikke klart å fotografere et ekorn.

 2. HansHB skriver:

  Flott ekornbilde! Ønsker meg ekornbesøk!
  Regn i dag!
  Ønsker deg en fin kveld!

 3. mimmi skriver:

  En jätte fin bild på ekorren 🙂 hoppas att allt är bra med dig 🙂
  kram

 4. Rolf skriver:

  Oj! Vad den lilla rackaren äter. Fin bild på ekorren.
  Nu är flytten klar.

  Ha en bra dag

 5. AnnCathrine skriver:

  Så söt! Usch, vad jag har blivit dålig på att kolla ”mina” bloggar(e)… Länge sen jag varit in, det syns på alla inlägg jag missat. Nåja, var sak har sin tid, som man säger.
  Hoppas allt bra med dig iallafall!

  Kram Anki

Leave a Reply