idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 19:39

Allmänt sälgfly

Orthosia gothica

Allmänt sälgfly, Orthosia gothica, är en av de vanligaste nattflyna på våren. De förekommer på nästan all sorts mark. Typiskt för arten och dess släktingar är att de suger nektar från sälgblommor och ibland kan man se dessa i stora mängder.

Den uppvisar en stor färgvariation och den typiska mörka teckningen på framvingarna kan ibland vara ersatt av ljusare färg. Vingspannet är 30 – 40 mm och är aktiv nattetaid, flytgiden är April-Juni och värdväxten är diverse örter, buskar och träd. Liknande arter är C-tecknat jordfly (Xestia c-nigrum) som är större och mörkare. Finns i hela Sverige utom i fjällen och arten är allmän.

Den hör till familjen Nattflyn-Noctuidae som det finns 430 arter av, 6 – 52 mm stora. De känns ofta igen på den tämliga tjocka kroppen och de smala trekantiga framvingarna. Det finns dock arter som starkt avviker från det typiska nattflyutseendet, där en del har långa labialpalper och smal kropp och de påminner närmast som om mott.

Se fler bilder av Allmänt sälgfly

3 Kommentarer » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Allmänt sälgfly”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Så dette er noen av de vi ser flagre foran døra sent på kvelden.

 2. mimmi skriver:

  Dom har jag sett och även fotat 😉
  Du har fått en jätte fin bild på den.. här har det regnat hela dagen ,,, men i morgon skall det visst bli uppehåll .. då bär det iväg ut igen 🙂
  kram/mimmi

 3. Sofia skriver:

  Nu hände det igen. Jag googlar på en insekt jag vill veta mer om, och jag hamnar- här! Din hemsida är en riktig kunskapsbank! Bilderna är alltid njutbara 🙂

Leave a Reply