idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:19

Kvalster

Kvalster

Lyckades fotografera ett litet Kvalster-Acari som ramlade av Afton dyngbaggen, vilket kvalster vet jag inte men liten och rosa var den. Såg en humla igår som hade problem med att flyga och när jag hjälpte den upp på en blomma fick jag se att det satt massvis med lika kvalster på den ovanpå ryggen.

Kvalstren utgör en talrik och olikartad grupp när det gäller livsformer. Det finns beskrivet omkring 45 000 arter men uppfattningen att verkliga antalet kan röra sej om 20 gånger högre. I Sverige har vi ca 1 000 arter och de förekommer i skiftande livsrum inklusive både söt- och saltvatten. De livnär sej som rovdjur, parasiter, växtäter eller lever av mikroogranismer. De första larvstadierna har tre benpar, medan de övriga tre (även kallad nymfstadier) och de vuxna har fyra. Mundelarna är samlade i det s.k. gnathosoma, som sticker ut från kroppen.

Några olika kvalster som står i min bok är Fästingar, Löpkvalster, Gummibåtskvalster, Större äggkvalster och Hornkvalster.

Se bilder på Kvalster

 

5 Kommentarer » Kvalster-Acari, Spindeldjur-ArachnidaOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Kvalster”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Fasinerende hvor mange rare små kryp det finnes i naturen.

 2. mimmi skriver:

  Kors i taket .. hur i hela fridens namn kunde du ens se den .. de är ju så små att man inte vet om att de finns där ens 😉
  kram/Mimmi

 3. Sofia skriver:

  Jag gillar det fantastiska namnet gummibåtskvalster!
  Ha det bra!

 4. Rolf skriver:

  Vacker vill jag inte säga att den är men det är så roligt att se att du har lyckats att ta bilden. Bra jobbat.

  Ha en bra dag

 5. Arvid B skriver:

  Kvalster må vel være det vi i Norge kaller midd? Synes det er godt gjort av deg å gjengi dette bittelille vesenet såpass skarpt og detaljert! Du har mange rare skapninger i samlinga di nå!

Leave a Reply