idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 21:42

Korsspindel

Araneus diadematus

Den här spindeln har nog ingen missat, Korsspindel, Araneus diadematus, hör till familjen Hjulspindlar-Araneidae. Den har en bakkropp med vit korsteckning, 4-13 mm stor. Förekommer i skog, parker och trädgårdar i hela landet.

Den väver extremt stora hjulnät, en del kan bli 50 cm i diameter. Den ersätter nätet varje natt med ett nytt och eftersom klisterdropparna i nätspiralen snabbt förlorar sin verkan. Det gamla nätet äts upp och proteinerna i detta används till det nya.

Grundfärgen på Korsspindlarna kan variera en hel del, en del kan vara nästan svarta, röda eller gulaktiga. Korset kan vara mer eller mindre tydligt.  Hanen är mindre än honan (mer långsmal också) och parningen äger rum i slutet av sommaren eller i början på hösten. Honan spinner äggkokongen i september till oktober.

Äggen övervintrar i äggkokongen och ungarna kläcks i slutet av maj och in i juni, ibland början av juli. De små ungarna är gula med en svart teckning på bakkroppen.

Vi har två stora nät här i rabatten och häromdagen när jag klippte gräset så var det ett nät mellan två buskar, vilken tur jag inte gick emellan där.  😐

Det här är en spindel som jag inte kan tänka mej att ta in för att fotografera, den är alldeles för stor för det, men gå gärna in på Eurospiders eller Edderkopper och se på deras närbilder på spindlar.

Fler bilder på Korsspindeln

6 Kommentarer » Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

6 kommentarer till “Korsspindel”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Flott bilde av den. Jeg har sett den her vært år og også fått noen bilder av den, men ikke i dag for nå bare bøtter det ned med vann.

 2. mimmi skriver:

  Det är absolut ingen spindel jag vill ha inne heller .. inte ens för att fota 😉
  Men du har fått en jätte bra bild på den 🙂
  kram:D

 3. HansHB skriver:

  Herlig flott bilde! Edderkopper er nyttige husdyr! En skal ta vare på dem! De holder andre insekter vekke!
  Ha en flott onsdag!

 4. Rolf skriver:

  En sådan höll jag på att få rätt på näsan för något år sedan, men upptäckte den i sista stund. Det är en av våra vackraste spindlar, i alla fall tycker jag det.

  Ha en bra dag

 5. Ann-Christin skriver:

  Det är en Korsspindelhona utanför mitt köksfönster.
  Den har varit där hela sommaren och den har vuxit enormt. Den fick besök av en hane, jag lyckades fota när parningen ägde rum. Hanen som var mycket mindre än honan, närmade sig henne väldigt försiktigt. Jag tror att han inte blev uppäten.
  Nu äter mamma spindel inte längre eller lagar sitt stora nät. Hon verkar att ta det väldigt lugnt. Hon är så stor och kroppen ser väldigt spänd ut. Är i kanten av mitt fönster, hänger med magen uppåt, vilket hon inte gjort tidigare.
  Nu är det att vänta på fortsättningen.

  Trevlig Helg påEr alla!

 6. jk skriver:

  Har en korsspindel hemma i en glasburk ..
  den är rätt stor av sig ca 1,5cm

  den satt utanför vårt fönster o vi tänkte att vad in i hel…. är det där 🙂

Leave a Reply