idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:19

Afton dyngbagge

Aphodius rufipes

Av dyngbaggar, Aphodius, finns det 47 olika arter och dom är små klumpiga, cylindriskt byggda arter med kraftiga grävben (se bilden till vänster) och dom är delvis svår skilda. De lever nästan utan undantag i spillning och ses ofta flyga, vissa arter i solsken och vissa om natten.

Afton dyngbagge, Aphodius rufipes, (rufipes betyder röd fot) hör till familjen Bladhorningar-Scarabidae. Den flyger om natten mellan gödsel fälten. Kroppen varierar från mörk brunt till svart och med antennklubba som är gul. Benen är svarta med röd nyans.

Baggen är 9-13 mm stor och är den största av Aphodius släktet.  Den har tio åsar vardera på sina täckvingar (kallas elytra). Det spadformade huvudet  använder den för att flytta jorden när den gräver sina hålor.

Skalbaggen är känslig för ljus så under dagtid eller vid artificiellt ljus gräver den ner sej i fuktig jord eller i dynga, vilket den helst föredrar. Från minst 4 cm under jorden känner den av när det är mörkt ute och kommer då omedelbart fram för att göra sej beredd på sin nattliga flygning.

Den har ett symbiotiskt förhållande med minst en art av kvalster som sitter under skalbaggen,(se bild), och dessa sitter där fast ordentligt när skalbaggen ska gräva eller flyga. Den erbjuder kvalstren säkerhet och transport. Kvalstren livnär sej på mögel i dyngan som skalbaggen annars skulle ha svårt att bryta ner.

Skalbaggen finns från Skåne till Lappland.

Se fler bilder på Afton dyngbaggen

Hittade faktan från en den engelska wikipedia och kan ha tolkat texten fel.

4 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

4 kommentarer till “Afton dyngbagge”

 1. HansHB skriver:

  Herlig macrobilde, – så skarpt!
  Macrolinsa gir oss et nytt liv…
  Ha en flott fredda’!

 2. Morten Pedersen skriver:

  Jøss for en kar med det panseret. Flott fanget da jeg tror den gir mye gjenskinn og god fredag.

 3. Ragnvi skriver:

  Morning på dig o krypen! Hoppas allt är OK med dig! Var länge sedan jag var in här….
  En ”Dykare” bodde i min vattentunna…höll på att skrämma skiten ur mig! Trodde minst det var en kackerlacka!
  Kramen!
  Ragnvi

 4. Rolf skriver:

  En väldigt vacker och makrobild med skärpan på rätt ställe. Och stor är den verkligen inte. Att du hittar skärpan på en sån liten sak.

  Ha en bra dag

Leave a Reply