idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:51

Vanlig tvestjärt, hona

Forficula auricularia

En insekt som många inte gillar och som har en skröna att dom kryper in i öronen på människor, vilket dom naturligtvis inte gör.
Tvestjärtarna är nattdjur och är även kända för sin yngelvård,  honan lägger sina ägg tidigt på våren som hon vaktar och vårdar noga men dör strax efter att äggen har kläckts och larverna äter upp henne.

Vanlig tvesjärt, Forficula auricularia, är 10 – 14 mm lång och hör till familjen Forficulidae-Hjärttvestjärtar, dessa har ett hjärtformat mellersta fotsegment.

Vanlig tvestjärt är rödbrun med gulaktiga antenner och ben, mörka täckvingar med ljusa kanter. Vingarna är välutvecklade men den flyger mycket sällan. Honans tång är rak med inåtböjda spetsar medan hanens är större och böjd med tänder på insidan.

Den äter övervägande växter och kan göra skada på grönsaker och frukt men även bladlöss, spinnkvalster och andra växtskadedjur.

Se fler bilder på Vanlig tvestjärt  som är uppdaterad 30 juli med en hane

 

Blir dåligt med blogginlägg här då tiden inte räcker till pga att vi hjälper sonen att flytta, men jag fotar nya småkryp lite nu och då men hinner inte med att artbestämma just nu, men det kommer så småningom.  😀

3 Kommentarer » Tvestjärtar-DermapteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Vanlig tvestjärt, hona”

 1. Morten Pedersen skriver:

  jeg husker de fra den tiden vi var på ferie med telt. Det er ikke det insektet du vil ha i taket på teltet. Nå er det bare å nyte sommeren og hjelpe medmennesker så kan vi sitte foran datamaskinen når det er dårlig vær og tid til sånt.

 2. HansHB skriver:

  Det blir sikkert tid til blogging etter hvert!
  Stilig bilde, hører til dem som missliker denne…
  Ha en fin fredda’ og Olsok!

 3. MICKAN skriver:

  Ett riktigt nyttodjur.

  Sv: Det är vita schäfrar, mina hundar.

  Jag behöver lite hjälp med ett djur om du ev. känner igen det. Har lagt in bilder på bloggen om denna larv.
  Dränering heter inlägget.

Leave a Reply