idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 20:25

Tacksam Bistekel (uppdaterad)

Gasteruptiidae sp.

Fick se en bistekel  parasitstekel (hör till familjen Brokparasitsteklar-Ichneumonidae eller Bracksteklar-Braconidae)   som hör till familjen Bisteklar-Gasteruptidae, som var mellan fönstren i badrummet, inget nytt att insekter kryper in där men dom brukar oftast hitta ut tillbaka igen. Men efter ett par dagar fick jag se att den var fortfarande kvar där så jag delade fönstret och den satte sej på skaftet till en kam.

Där satt den lugnt och stilla,  tog den till köket och började att ta några bilder på den. Efter en stund var den fortfarande lite för lugn så jag blandade i ordning lite ljummet vatten med lite strösocker i som jag droppade på ett vitt papper och jag tror faktiskt att den drack lite.

Jag tog några fler bilder och sen  gick jag ut och satte den i en sommar nejlika som den genast kröp in i med huvudet före men den kom lika snabbt upp igen så jag satte den på en riddarsporre där den gjorde samma sak, sen gick den ett varv runt själva blomman och sen flög den ett halvt varv runt mej, precis som om den tackade för att jag hjälpte den.  😎

Vet inte om det ljumma vattnet med lite socker i gjorde susen, borde kanske varit druvsocker men tyvärr hade jag inget sånt.  Men det är en härlig känsla när man hjälper någon, oavsett storlek, och man ser att dom flyger-, går- eller krälar iväg tillbaka till sitt liv i naturen.

Ska se om jag kan artbestämma denna men risken är att det kan vara svårt på så små och att bara utgå från bilder. Ibland måste mikroskåp till.

Blir lite blogguppehåll här nu resten av veckan men återkommer med nya blogginlägg snart igen.

Tack Julia för hjälpen. 🙂

 

Fler bilder på Bistekeln

 

3 Kommentarer » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

3 kommentarer till “Tacksam Bistekel (uppdaterad)”

 1. mimmi skriver:

  Den var verkligen liten.. och så bra bilder du fick på den 😀
  Här är man utan det vanliga internet och sitter just nu vid min bärbara dator och mobila bredband .. tur man har det kvar 🙂
  kram

 2. HansHB skriver:

  Herlige bilder! Jeg synes du gjorde akkurat det som skal til, – viser omsorg!!
  Utrolig hvor mye du vet om disse små krypene vi omgir oss med…

  Jeg har et par insekter på mitt innlegg i dag som jeg er sikker på at du vil klare å bestemme…
  Ha en fin torsdag uansett!

 3. Julia Stigenberg skriver:

  Hej, det här är en stekel som hör till familjen Gasteruptidae och är alltså ingen Ichneumonidae, brokparasitstekel.
  Bästa hälsningar
  Julia

Leave a Reply