idag är det lördag 22 januari 2022 och klockan är 12:37

Spindelbock

Aegomorphus clavipes

Idag har jag fått fotograferat en Spindelbock, Aegomorphus clavipes, som tillhör familjen Långhorningar, Cerambycidae och släktet Aegomorphus som omfattar 100 arter i världen, fyra arter i Europa men endast en art förekommer i Sverige.

Larven är vit, upp till 22 cm lång och 5 mm bred och den saknar ben. Den utvecklas under barken på många lövträdsarter, oftast under barken på asp och björk. Utvecklingstiden är två år. Den fullbildade skalbaggen hittar man på nyligen döda träd från slutet av juni till slutet av augusti och om man håller i den frambringar den ett tydligt gnisslande läte.

Skalbaggen är 8 – 17 mm stor, bred och platt med kraftiga ben och kroppen har åtliggande tät behåring. Spindelbocken gynnas om stammar och toppar av lövträd sparas vid slutavverkningar och ganska individstarka populationer kan även byggas upp om björk regelbundet avverkas inom ett område.

Spindelbocken är ganska sällsynt art som i Sverige är påträffad från Skåne till Norrbotten. Längs norrlandskusten finns en del luckor i utbredningen. De flesta fynden har gjorts i den östra delen av utbredningsområdet.

Helt otroligt att den finns här hemma hos oss i Hälsingland, den satt på dörr fodret till pannrummet.

Jag har en förkärlek till skalbaggar och särskilt långhorningar så idag blev jag mycket glad att få fotografera en som jag bara sett i mina böcker och som jag trodde inte fanns här.  😀

Se många fler bilder på Spindelbocken och andra långhorningar.

 

 

5 Kommentarer » Skalbaggar-ColeopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

5 kommentarer till “Spindelbock”

 1. Morten Pedersen skriver:

  Utrolig flott bildet av den med speiling og det hele. Den ser litt skummel ut i tillegg.

 2. HansHB skriver:

  Herlig bilde og skyggen/speilinga gjorde en ekstra tøff effekt!
  Utrolig at du får til å ta slike bilder!
  Ha en flott torsdag!

 3. Sofia skriver:

  Fin bild på en söt bagge 🙂

 4. bjorne skriver:

  Va glad jag blir,ska kolla mera på din blogg imorgon,dags att gå ut med vovven,

 5. Lasse skriver:

  Hej
  Nu hittade jag den!Det var en såån jag ade sittande på min axel idag när jag jobbade vid en av akademiska sjukhusets byggarbetsplatser i Uppsala. Idag torsdag, dagen före nationaldagen 2014.
  Lasse – snickare

Leave a Reply