idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 19:31

Spindelfobi

Steatoda phalerata

Det har många, även jag vilket inte många tror eftersom jag fotograferar spindlar. Min spindelfobi har varit och är fortfarande till viss del djupt rotad i mej, så fort jag såg en spindel,  oavsett storlek,  blev det rama skri och någon fick rycka ut och ”rädda” mej i min nöd. Jag har skrämt slag på familjemedlemmar många gånger under uppväxten.

Jag började fotografera spindlar när jag hade köpt en Canon Powershot s2 is (runt 2004) och började med makro fotografering på allvar, till en början långt ifrån men sen blev det närmare och närmare.

Min fobi har blivit bättre, jag skriker inte så fort dom visar sej utan idag kan jag t om fånga dom i en liten burk och ta med dom in och hålla en fotosession för att sedan släppa tillbaka dom på samma plats igen.

Visst ser dom läskiga ut, särskilt i början när jag fotade dom men jag har vant mej till viss del, men jag tror inte att jag kommer så långt att jag kan tänka mej att ha dom på mej, eller klappa en tarantella, där går nog min gräns.

Samtidigt är jag fascinerade av dessa små kryp särskilt de små hoppspindlarna med sina två stora ögon mitt fram och mindre på sidorna.

Spindeln här ovan hör till Klotspindlarna, Theridiidae och på latin heter den Steatoda phalerata, och den är lite färggrann med sina orange röda ben.

För att artbestämma en del spindlar ska man titta på genitalerna under spindeln, man tittar även på pedipalperna. Har dock inte lärt mej detta ännu men det kanske kommer det med.

Det finns två bra sidor om spindlar så är ni nyfiken besök gärna deras sidor, Edderkoppkroken en norsk sida med fantastiska bilder som även har ett forum där man kan få hjälp av trevliga och mycket kunniga medlemmar. Sen en svensk hemsida Eurospiders som har underbara bilder på spindlarna.

Det finns  ca 700 olika spindelarter i Sverige så det finns några arter att träffa på här och i världen finns det ca 39 000 arter som har beskrivits.

Se fler bilder på Spindlar

2 Kommentarer » Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Spindelfobi”

  1. mimmi skriver:

    Det har jag också .men inte tusan kan man låta bli att fota dom för det … oh nej .. man står där med skakande ben och hoppas på att den spindel står absolut still när man fotar den .. så man vet vart man har den 😉
    Du fick en underbar vacker bild på den klotspindel 🙂
    kram/Mimmi

  2. Sofia skriver:

    Tack för bra spindellänkar!

Leave a Reply