idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 22:22

Mindre strutklotspindel

Theridion sisyphium

Häromdagen när jag fångade en skalbagge i en burk för att titta närmare och fotografera den så fick jag med en liten spindel och det visade sej vara en Mindre strutklotspindel, Theridion sisyphium, 3-4 mm stor. Den spinner ett tredimensionellt nät på låg vegetation, särskilt ljung och den är utbredd upp till Västerbotten.

Ovanför det tredimensionella nätet bygger den ett tält liknande bo som kamoufleras med växtdelar och resterna från bytesdjuren. Här förvarar honan en blågrön äggkokong. Ungarna matas i början med uppstött föda, senare äter de själva av mammans byte.

Den här lilla spindeln är vackert färgad och väldigt liten så jag är super nöjd med de bilder jag fick eftersom den inte ville vara stilla några längre stunder. Efter fotosessionen fick den gå tillbaka där jag hittade den.

Se fler bilder på Klotspindeln

2 Kommentarer » Spindlar-AraneaeOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

2 kommentarer till “Mindre strutklotspindel”

  1. Viktkamp skriver:

    Fascinerande bilder men ryser när jag tittar runt i bloggen, avskyr kryp 😉

  2. HansHB skriver:

    Flott edderkopp! Kan ikke huske å ha sett denne typen på nært hold!
    Ha en fortsatt fin kveld!

Leave a Reply