idag är det onsdag 10 augusti 2022 och klockan är 23:10

Larv

Larv sp.

Förra dagen när jag vattnade rabatten kom det fram en grön larv, letade sedan i mina böcker och tror jag hittade vad den ska bli när den är klar, en Vitgräsfjäril, Lasiommata maera, men jag sätter ett stort ? eftersom det är svårt att se exakt. Många larver ser så lika ut och man kan inte gå efter bara färgen heller upptäckte jag. Någon som vet vad det är, skriv en kommentar.

Den var len att hålla i men fötterna var väldigt sträva, ser ut lite som om den har  karborrband på de bakre fötterna och det behövs nog för att få ett bra fäste. Det är en vacker larv, en fin grön färg, den har vita ränder både på sidorna och uppe på ryggen.

Vitgräsfjärils honan sätter sina ägg utspridda ett och ett på grässtrån. Äggutvecklingen tar 1-2 veckor. Larven tillväxer långsamt och övervintrar i 3:e stadiet. Efter fortsatt tillväxt under våren förpuppas den i slutet av maj och puppan fästs gärna på stenar eller döda ved och puppstadiet varar i 2-3 veckor, sen blir den en vacker fjäril.

Se fler närbilder på larven

 

1 Kommentar » Fjärilar-LepidopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Larv”

  1. mimmi skriver:

    Ja macro bilder .. det kan du verkligen med 🙂 vilken underbar vacker bild på larven 🙂 Här har vi nu mulet och regn .men det är ju klart ..det är ju snart skolavsluttning och då brukar det ju bli så 🙂

Leave a Reply