idag är det torsdag 19 maj 2022 och klockan är 21:24

Långhornsbi

Eucera longicornis

Har haft fullt upp inför midsommar men nu ska det finnas lite mer tid till småkrypen här dom närmsta dagarna.
Långhornsbi, Eucera longicornis, har vi en hel koloni av här. Dom har sina bon i marken och soliga dagar flyger dom lågt över marken över sina hålor. Boet grävs ut till en lång sluttande huvudgång som grävs djupare alltefter nya yngelceller anläggs.

I cellen placeras pollen blandad med nektar som föda till avkomman. Därefter tillsluts varje cell genom att varje sidogång fylls med jord. Varje cell kräver mycket grävarbete och många flygturer och förråd. Två honor kan dela samma bo och i Sverige finns endast en art noterad, Eucera longicornis, men släktet är artrikt på stäppmark österut.

Dom är mycket fredliga och bryr sej inte om att man sitter eller går nära deras hålor, dom är inte så vanliga så jag månar verkligen om att ha dom här hemma på gårdsplanen vilket jag har haft i några år nu.

Biet är 15-16 mm stor, hannarna har mycket långa antenner som man lätt känner igen,  honorna har kortare antenner samt hon har täta tväband av hår på bakkroppen. Finns från Skåne till Ångermanland och flyger maj-juni.

Se fler bilder på Långtungebin

1 Kommentar » Steklar-HymenopteraOBS, ingen garanti att artbestämningen eller faktan är 100% rätt

En kommentar till “Långhornsbi”

  1. mimmi skriver:

    ojoj .. vilken bild 😀 Vilken skärpa och vilken klarhet i bilden 🙂
    Hoppas du har haft en fin och trevlig midsommar
    kram:D

Leave a Reply